Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto Clubfoto
Nieuws afbeelding Algemeen

HGC nu ook 'officieel' ROOKVRIJ

4-9

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: de officiële kick-off van HGC Rookvrij

Zaterdag 1 september om exact 12.00 uur werd op zowel HGC als ook op hdm en Klein Zwitserland de "Rookvrij-vlag” gehesen als teken dat deze drie clubs vanaf dat moment ook echt Rookvrij zijn.


Het is uniek dat drie clubs die zo dicht bij elkaar liggen deze gezonde stap gezamenlijk zetten.

Op HGC waren hiervoor twee boegbeelden van de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ aanwezig.

Wanda de Kanter is longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Onder andere namens deze stichting en een tweetal longkankerpatiënten is advocate mr Bénédicte Ficq een strafzaak gestart tegen de tabaksindustrie. Ook Michael Rutgers, oud-lid van HGC, is als directeur van het Longfonds uiteraard voor "Rookvrije sportterreinen”

Na een introductie door voorzitter Tjeerd Boven hielden Wanda en Michael gloedvolle en gedreven toespraken, waarin zij de gevaren van roken en meeroken nog eens heel duidelijk aangaven. Zij waren bijzonder enthousiast over de gezamenlijke actie van HGC, hdm en Klein Zwitserland. Wanda de Kanter plaatste in haar toespraak onder andere de volgende opmerkingen :

 

  • "Als je niet begint hoef je niet te stoppen.”
  • "Beter voorkomen dan niet meer kunnen genezen.”
  • "Hockey is een enorme familie sport van generatie op generatie! Bescherm de kinderen!

 

Ook Inge Zweerts de Jong, wethouder Sport van de gemeente Wassenaar was vol lof over onze actie om HGC Rookvrij te maken.

 

Onder het toeziend oog van v.l.n.r. Geertien Kreek (voorzitter medische commissie HGC), Wanda de Kanter, Michael Rutgers, Inge Zweerts de Jong en Tjeerd Boven hijsen Valerie Wielenga en Frederique van Dam de "Rookvrij-vlag".

Uit het persbericht dat n.a.v. deze kick-off werd verspreid:
Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op hun sportvereniging. Daarom vragen hdm, HGC en Klein Zwitserland aan iedereen die op hun sportterreinen komt voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen zij kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

 

Wat verandert er bij de clubs?

Iedereen is en blijft uiteraard welkom op deze verenigingen, ook rokers! Wel vragen de verenigingen aan rokers om alleen daar te roken waar de club het toelaat, wat betekent buiten het terrein.

 

Zien roken, doet roken

Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

 

Rookvrije Generatie

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Informatie over de Rookvrije Generatie: www.rookvrijegeneratie.nl

 

HGC TV