HGC homepage zaterdag 19 augustus 2017    
HGC.nl > tophockey > item
MIJN HGC POWERED BY LISA
Log in:
MIJN HGC vernieuwd!
HGC Betaalkaart
Mijn KNIP online
HOCKEY ACADEMIE
Hockey Academie
WORD HGC VRIJWILLIGER
Deer to be Volunteer
ABN AMRO

Van de grote Guus Vogels dag naar het grote ......

19 mrt 2011, content@hgc.nl
Op donderdag 17 maart was daar de afscheidswedstrijd voor Guus Vogels. Het was een bijzondere en memorable avond op HGC. Van de grote Guus Vogels dag naar het grote Guus Vogels interview is maar en klein stapje. De webredactie heeft geprobeerd Guus Vogels tijd bij HGC en Oranje voor een ieder nog maar eens te verduidelijken in dit "Grote Guus Vogels" interview. Nog niet genoeg na het lezen van het interview, kijk dan ook nog even naar Hockey.nl TV, Guus Vogels: "Mooi en droevig" onderaan dit interview. Veel plezier!  

Je kwam van Hockey Vereniging Westland uit Naaldwijk naar HGC. In welk jaar kwam je naar HGC en hoe kwam deze overstap tot stand?
 
Tjeetje, dat weet ik niet meer. Maar ik was 15 toen ik voor het eerst ging mee trainen met de A1 en moest in de begin periode gebracht worden door mijn vader omdat ik nog geen brommer mocht rijden. Op hockeykamp kwam ik in contact met Gert van Putten en een aantal andere mensen van HGC. Maar via Gert ben ik voorgesteld aan Marc Delissen, toen der tijd coach van de A1. Stond ik daar als kleine jongen tegenover de captain van HGC en het Nederlands elftal. Niet wetende dat ik jaren later samen met hem in heren 1 en het Nederlandsteam zou spelen…. Maar goed, het mee trainen ging wel goed en na een half seizoen mee getraind te hebben, heb ik de overstap gemaakt van Westland naar HGC. Overigens wel lastig, want ik had/heb veel vrienden op HV Westland, maar ik wilde nu eenmaal tophockey spelen.

Vertel eens hoe het was om ineens als Westlands jochie tussen het Haagse en Wassenaarse terecht te komen?


Tja, in het Westland was ik het kakkertje en in Wassenaar het boertje. Ik kon de lol er wel van inzien en had het mooiste van twee werelden.

Hoe oud was je toen je voor het eerst mee mocht trainen met Heren 1?

Ik heb voor het eerst meegedaan op mijn 16-17e. Weet niet meer precies, maar was wel jong….. Met die houten spijltjes….

Bart Looije was de keeper van Heren 1. HGC verkoos jou boven Bart Looije in Heren 1 terwijl hij tegen het Nederlands Elftal aan zat. Wat dacht je toen?

Tja, dat was wel onverwacht, maar ik wilde in heren 1 keepen. Dus wilde ik een kans, anders was de kans aanwezig dat ik het ergens anders had opgezocht. Gelukkig heb ik die kans gekregen op HGC!

Hoe oud was je toen je als keeper debuteerde in Heren 1?
 
Op 19 jarige leeftijd maakte ik mijn debuut. Bart was geblesseerd en ik kon een aantal wedstrijden keepen, gelukkig niet de minste (Bloemendaal en Amsterdam). Helaas werd Amsterdam tegen ons toen kampioen…….. Maar het was een goed debuut en het seizoen later stond ik vast in de basis.

Je bijnaam “The Birdman” lijkt een logisch gevolg op je achternaam, “Vogels”. Maar hoe ben je aan de bijnaam “The Birdman” gekomen?
 
Op de keeperskampen van Drijver is dat ontstaan en eerlijk gezegd weet ik niet meer precies hoe. Maar het is toen op mijn helm terecht gekomen en er nooit meer afgegaan.

Je hebt 17 jaar Heren 1 HGC als keeper gediend. Al die jaren is Martijn Drijver jouw keeperstrainer geweest. Heeft hij jou gevormd tot wie je als keeper was en vertel ons eens wat meer over jullie lange samenwerking?

Een mooie lange samenwerking en het is jammer genoeg een gevolg van het stoppen dat we niet meer samenwerken. Ik denk dat we samen allerlei fases hebben doorlopen die mij (ons) gevormd heeft tot de keeper (en mens) die ik ben geworden. De eerste periode van onze samenwerking was het creëren van een eigen stijl en het verminderen van mijn (jonge) wisselvalligheid. Vervolgens doorgroeien naar volwassenheid (25-30) en mijn laatste fase het onderhouden en het scherp en op niveau blijven. Ik denk dat Martijn in al die jaren de juiste snaar bij mij wist te raken en ook zocht naar verschillende manieren om mij zo goed mogelijk te begeleiden in al deze periodes. Hij was ook een van de eerste die mentale vaardigheden trainde en introduceerde naar mijn mening. Voor een keeper best belangrijk.

Je bent 17 jaar keeper van Heren 1 HGC geweest. Dan kan je wel stellen dat je een echte clubman bent. Heb je in die 17 jaar nooit overwogen om van club te veranderen?

Ik heb het een keer overwogen, na een aantal mindere seizoenen. Ik was klaar met spelen tegen degradatie met als diepte punt play outs tegen Hurley….. Ik heb een aantal oriënterende gespreken gehad met een andere club, maar Paul heeft mij kunnen overtuigen om te blijven en het jaar later werden we tweede van Nederland en plaatste we ons voor de EHL. Het mooiste was echter dat er in dit jaar weer een nieuwe flow in de club kwam, mede door het lustrum jaar activiteiten en dat tophockey weer ging leven op HGC.
 

Wat was je mooiste HGC moment?


Zijn er vele maar het kampioenschap in mijn eerste jaar was te gek en het winnen van de Europa cup het jaar later. De laatste seizoenen waren een beetje dubbel. Goed gepresteerd in een super sfeer, maar helaas geen prijzen…… Maar ik ben trots op dat we over het algemeen het maximale uit het team hebben gehaald. In ieder geval uit mezelf…..
 

Het tophockey is in al die jaren dat jij meedraaide flink verandert. Hoe kijk je daar tegenaan en hoe zie je HGC daarin acteren in de komende jaren?

De laatste 10 jaar is het hockey enorm veranderd, Zowel regelgeving, uitrusting en vergoedingen. Ten aanzien van dit laatste heb ik af en toe wel mijn vraagtekens. Wat is de juiste reden, motivatie om naar een andere club te gaan en/of bij een club te blijven? Intrinsieke motivatie, investeren in jezelf en het beste uit je zelf willen halen, moeten naar mijn mening altijd centraal staan wil je de top bereiken (en dan bedoel ik niet het Nederlands elftal en/of heren 1, het maximale uit jezelf en uit een team). Ik denk dat sommige spelers zich ietwat teveel laten beïnvloeden door financiële beweegredenen. Begrijp me niet verkeerd, het is belangrijk als je veel sport en daardoor langer wil/moet studeren. Maar het is nu eenmaal geen voetbal…. Verder is de ontwikkeling van de beschermende keepermaterialen voor mij als keeper doorslaggevend geweest in mijn plezier de afgelopen 10 jaar.

Vanaf 1996 maakte je onderdeel uit van Oranje. Na het afscheid van Ronald Jansen in 2000 werd je eerste keeper. Hoe heb jij de jaren ervaren als tweede keeper achter Ronald Jansen?

Zeer leerzaam. Hard trainen, oren en ogen open en investeren in mezelf tot mijn kans kwam. Was niet altijd makkelijk, zeker het laatste jaar niet toen ik vond dat ik er klaar voor was…
 

Wat was je mooiste internationale moment?
 
Alle Olympische Spelen waren hoogtepunten, maar Atlanta en Athene waren voor mij het mooiste. Verder vond ik het fantastisch om in Pakistan en India te spelen, voor al die mensen! 

Heb je ook dieptepunten gekend in je loopbaan als hockeyer (nationaal en internationaal)?


Natuurlijk, een van de dieptepunten was het afvallen voor de WK in Utrecht. Zeker omdat we daar wereldkampioen werden…….

HGC heeft altijd goede, jonge keepers aan zich weten te binden. We noemen Martijn Drijver, Simon Zijp, Bart Looije, natuurlijk jijzelf en nu Sam van der Ven. Hoe verklaar jij het dat HGC heel vaak goede keepers aan zich weet te binden en verder ontwikkelt?

Tja, ik weet het niet. Hoogstwaarschijnlijk wordt er aan goede kennis overdracht gedaan en krijgt keepers talent hier de kans om tot bloei te komen.. Maar ik denk dat Martijn de laatste jaren (vanaf Bart) een belangrijke functie heeft gehad in de ontwikkeling van Bart, Sam en mij. Een compleet verhaal ten aanzien van techniek, tactiek, discipline en mentale ontwikkeling/training!
 

Afgelopen seizoen speelde je je laatste wedstrijd voor HGC in de helaas van Bloemendaal verloren play-off wedstrijd om het landskampioenschap. Dwyer z’n raak geschoten strafbal bezorgde Bloemendaal het kampioenschap.
Wat ging er door je heen toen Dwyer deze strafbal scoorde?

Een heel leeg gevoel….. Grote teleurstelling, met de wetenschap dat dit de laatste keer was en ik niet het verschil kon maken…… terwijl ik er een aantal keer heel, echt heel dicht bij zat. 
 

Wat mis je het meest nadat je afscheid hebt genomen van het hockey na de play-offs van afgelopen seizoen? In het begin de wedstrijd spanning op zondag en het contact met de jongens. Gelukkig is het contact er nog wel, maar in mindere mate, maar het gemis van de spanning is verdwenen.

Je hebt samen met Bram Lomans in januari van dit jaar meegedaan met het Tournament Hockey Reyes op Real Club de Polo Barcelona. Hoe was het om na de play-offs voor het eerst weer eens onder de lat te staan?
 
Viel wel wat tegen…. Maar naarmate het toernooi vorderde ging het beter. Ik moest altijd hard trainen en veel ballen krijgen om in vorm te zijn/komen. Nou, ik heb weinig, tot zeer weinig, ballen gehad afgelopen tijd, dan weet je het wel (net als afgelopen donderdag trouwens).
 

HGC toppers (spelers/coaches) zijn vaak bereid "later" weer verantwoordelijkheid te nemen voor de club. Lisanne Lejeune, Milena van Not, Mark Bouwman, Marc Delissen, Robbert Delissen, Paul van Ass en Bram Lomans om een paar namen te
noemen. Kunnen we jou in de toekomst ook aan dit rijtje toevoegen?

Misschien, zeg nooit nooit. Ik ben verbonden met en aan deze club. Maar nu wil ik eerst even andere dingen doen, maar over het algemeen lijkt het me heel leuk om iets te doen op de club.
 

De kinderen van je goede vriend Bram Lomans zien we al vaak op HGC een balletje slaan. Kunnen we binnenkort ook jouw kinderen op HGC begroeten?
 
Haha, Isa heeft (nog) niet het hockey virus en Pim is ronduit gevaarlijk met een stick. Laten we maar even rustig afwachten……

Jouw ouders behoren al vele jaren tot de trouwste fans van Heren 1 HGC, zelfs nu jij weg bent (staan ook vaak bij Dames 1 te kijken). Ze zijn er altijd, uit- of thuiswedstrijden. Gaf dat je geen geweldige kick? Dat belooft wat voor Isa en Pim straks!

Mijn ouders zijn natuurlijk mijn fanatiekste supporters, maar niet alleen van mij. Ze hebben ook hun draai gevonden op de club en komen met veel plezier kijken!

In die HGC jaren en ook bij Oranje heb je natuurlijk in de diverse teams vele vrienden gemaakt. Zien jullie elkaar nog regelmatig?

Dat is het leuke aan de Boekeniers en de Batavieren. Afgelopen jaren weinig tot geen tijd gehad om mee te doen, maar dat is nu anders. Hopelijk ga ik daar de komende jaren nog een paar balletjes slaan met de jongens.

Je werkt nu als business development manager bij het tankopslagbedrijf Vopak in Rotterdam. Wat houdt je functie precies in?

Ik maak deel uit van het commerciële team van Vopak LNG. Hier ben ik betrokken bij de ontwikkeling van LNG terminals, verantwoordelijk voor de commerciële aspecten en in contact met de markt en potentiële contacten.
 

Je hebt successen gekend met Oranje en HGC. Veel geleerd van diverse coaches. Kan je het geleerde in de sportwereld gebruiken in het bedrijfsleven?

Er zijn veel overeenkomsten tussen sport en bedrijfsleven. Daar doe ik zeker mijn voordeel mee en je hebt als (top)sporter een meerwaarde voor een organisatie.

Hoe heb je je afscheid afgelopen donderdag (17 maart) ervaren?

Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Meer, maar anders zenuwachtig dan voor wedstrijden. Maar het was geweldig om iedereen te zien en te spreken gisteren! Het was een topavond die ik nooit zal vergeten.  

Hierbij wil ik iedereen bedanken die voor mij gekomen is en die het mogelijk hebben gemaakt! Helaas heb ik niet iedereen kunnen spreken, maar ik heb er van genoten. Bedankt!

 
Uitslag "All Stars" HGC - "All Stars" Oranje: 3-2
1-0: Eric Jan Iding
------------------
2-0: Eric Jan Iding
2-1: Marc Delissen
2-2: Ronald Brouwer
3-2: Timmo Kranstauber
2-

Hoofdsponsor van HGC
Marketingpartners
SponsorActies
Alle Acties
Sponsors
Alle Sponsors
HGC is een door Den Haag Topsport erkende vereniging
Haagse Topsport.nl

@HGCHockey on Twitter HGC on Linkedin HGC on Facebook
© copyright 1999-2017 HGC | Website gebouwd door: Red Feet
HoofdklasseHockey.nl Hockey.nl